Reperele identice din cadrul aceluiaşi ansamblu vor avea acelaşi număr de reper.
Fiecare subansamblu din cadrul ansamblului general poate fi identificat printr-un singur număr de reper.
NOTĂ – În cazul în care desenul cuprinde numai un singur reper nu este necesară indicarea poziţiei acestuia, numărul desenului fiind suficient pentru identificarea reperului respectiv.
Indicaţia poziţiei reperelor va fi compusă în general numai din cifre arabe. Se poate completa dacă este necesar şi cu litere majuscule. Forma, dimensiunile şi spaţierea caracterelor vor corespunde prescripţiilor SR EN ISO 3098.
Toate indicaţiile referitoare la poziţia reperelor de pe un desen trebuie să fie realizate cu aceleaşi caractere şi dimensiuni.
Ele trebuie să fie uşor de identificat.
Acest lucru poate fi realizat prin următoarele mijloace:
a) folosind caractere cu înălţime mai mare, de exemplu de două ori faţă de înălţimea utilizată pentru cotare sau alte indicaţii similare;
b) încadrarea într-un cerc a caracterelor fiecărei indicaţii de reper. În acest caz, cercurile trebuie să aibă acelaşi diametru şi să fie trasate cu linie continuă subţire (de tip B);
c) prin combinarea metodelor a) şi b).
Indicaţia poziţiei reperelor va fi amplasată în afara conturului reperelor. Fiecare indicaţie a poziţiei reperului va fi legată de reperul respectiv printr-o linie de indicaţie.
Linia de indicaţie poate fi exclusă în cazul în care legătura dintre indicarea poziţiei şi reperul respectiv este evidentă.
Liniile de indicaţie nu trebuie să se intersecteze. Acestea trebuie să aibă o lungime cât mai mică şi trasate în general sub un unghi faţă de liniile de contur. În cazul indicaţiilor încadrate în cerc linia de indicaţie va fi orientată către centrul cercului.
Pentru claritatea şi uşurinţa de citire a desenului indicarea poziţiei reperului va fi amplasată de preferinţă în poziţie verticală şi/sau orizontală.
Indicarea poziţiei reperelor legate funcţional se poate face printr-o singură linie de indicaţie.Indicarea poziţiei reperelor identice se va face o singură dată pentru a nu se crea confuzie.
Ordinea numerotării se va face după următoarele principii:
- în conformitate cu ordinea de montaj;
- în conformitate cu importanţa pieselor componente (subansamble, piese de importanţă majoră, piese de importanţă minoră etc.);
- conform oricărei alte succesiuni logice.